Spel för de minsta

De flesta småbarn har tillgång till surfplatta eller ”padda”. Om det är bra eller inte finns det många skilda åsikter om. Datoranvändande gör barnen splittrade och stressade. Deras språk utvecklas och de får bättre reaktionsförmåga. Vad som än är rätt, är faktum att i stort sett alla barn i Sverige har tillgång till olika appar och spel. Det gäller att som förälder se till att begränsa användandet och ha kontroll över vilka spel barnet spelar. Här presenteras några tips på spel som passar de allra minsta barnen.

Mina första ord

Mina första ord är ett pedagogiskt spel, en klassisk pekbok i en modern tappning. Programmet innehåller två delar. På det ena pekar barnet på skärmen och ordet läses upp i högtalaren. Den andra delen är en frågedel där barnet ska peka på rätt bild när ett ord uttalas. Bilderna slumpas fram. Spelet är utvecklat för iphone och finns i en specialversion för ipad.

Sago Minis förskola

Detta spel passar för barn mellan två och tre år. Det består av fyra olika lärorika minispel. I ett spelen ska man mata valparna och här gäller det att matcha färgerna rätt. Emellanåt kommer ett troll och äter upp maten och lilla valpen fiser efter maten. När valparna ska bada i poolen räknas de tydligt en efter en. I en del av spelet ska barnet ge valpen rätt leksak och i en annan del spela piano med valparna. Där visas tydligt vilka tangenter barnet ska spela på.

Toca Life: Stable

I denna dockskåpsapp som passar barn mellan två och åtta år leker man fritt med hästar och karaktärer. Man leker fram olika scenarion och spelar in både lek och tal. I fyra olika miljöerna finns 23 fantasifulla karaktärer, 14 hästar samt olika smådjur. I skogen, på hoppbanan, i stallet och i hästtillbehörsaffären kan man sköta om hästar, simma runt i sjön eller ta en ridtur i skogen. Det finns även dolda överraskningar som dyker upp emellanåt. Även två barn kan leka tillsammans och skapa olika miljöer. Appen är enkel nog för att en två-åring ska förstå den men även tillräckligt detaljrik för att uppskattas av en åtta-åring.